Stau si ma gandesc la aceasta postura. Cam ce informatii sunt necesare, cum ajung sa aleg psihoterapeutul, ce trebuie sa stiu inainte sa merg la psihoterapie.

Cred ca in primul rand e nevoie sa pornesti de la a te intreba daca ai o problema. Si as defini problema ca ceva care imi perturba viata. Fie ca am diferite temeri, fie nu pot sa dorm, fie mi-e frica de ceva, fie sunt tot timpul trist/a, ma cert cu sotul/sotia, cu seful, nu imi merge bine la scoala si multe alte aspecte care iti perturba viata pot fi definite ca probleme care sa te faca sa cauti un psihoterapeut.

Apoi, incepi cautarea. Cea mai usoara si la indemana unealta este internetul. Si incepi sa cauti probabil dupa unul din cuvintele: psihoterapie, psiholog, consiliere psihologica, psihoterapeut. Sau dupa cuvinte care definesc oarecum problema ta: anxietate, fobie, atac de panica, depresie, insomnie. In functie de aceste cuvinte vei primi o multime de informatii. Probabil vei gasi cabinete, clinici, psihoterapeuti.

Poti incepe sa dai telefoane sa intrebi divese detalii, cat costa o sedinta, cum se fac programarile, cat dureaza, cine este psihoterapeutul, eventual ce formari are. Urmatorul pas ar fi sa alegi psihoterapeutul la care iti doresti sa faci o programare. Totusi, inainte sa faci acest pas, cred ca poti sa mai faci o verificare.

Poti sa verifici site-ul Colegiului Psihologilor pentru a vedea daca acest psihoterapeut are un atestat de libera practica care ii confera dreptul de a practica psihoterapia sub supervizare sau autonom. Astfel poti avea certitudinea ca acea persoana poate sa ofere serviciile pe care spune ca le ofera.

Unii te-ar putea sfatui sa alegi si forma de psihoterapie. Eu nu sunt convinsa ca e cea mai buna cale de urmat.

Nu stiu daca e important sa alegi o anumita forma de psihoterapie, mai ales ca majoritatea terapeutilor folosesc tehnici din mai multe forme de psihoterapie, deoarece majoritatea urmeaza si cursuri de formare profesionala continua care abordeaza si alte formari.

Despre tipurile de psihoterapie intr-un alt post.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.