De marti, in Romania avem primul tractor care face toate operatiunile singur, fiind ghidat de sateliti si in cabina caruia omul are doar rol de spectator Un sistem de ghidaj al tractorului prin GPS cu antena si ecran tactil costa 25.000 euro Niste fermieri danezi din comuna Tormac, judetul Timis, au testat marti primul tractor complet automatizat din Romania, la care tractoristul e pus doar de bibelou.

Tractorul e ghidat de minimum patru sateliti, dar cel mai adesea de 12, intoarce artistic dintr-o singura miscare la capat de rand si are grija ca suprapunerea brazdelor vecine sa fie de numai 2-3 centimetri.

Totusi, utilajul nu-i lasat sa bata campii fara tractorist la bord, nu fiindca ar avea nevoie de unul, dar niciodata nu stii cand se poate defecta ceva la computer si te trezesti ca-ti pica tractorul cu botul in sant: ‘Omul e pus pentru orice eventualitate, in caz ca apare vreo eroare a computerului de bord.

Dar avem clienti in Europa care desi au de doi ani pe tractoare sistemul I-Guide de ghidaj prin satelit, tractoristii n-au fost nevoiti sa treaca niciodata tractorul pe modul de conducere manual’, explica rolul omului in agricultura high-tech Vasile Nica, reprezentant al John Deere in Romania.

Costul GPS-ului achizitionat de ferma First Farm Agro din Tormac e de 25.000 euro, dar pentru sisteme mai putin precise, la care eroarea de pozitionare a lamei plugului pe ogor e de 40 centimetri, costurile echipamentului scad pana spre 10.000 euro: ‘Cel mai ieftin e semnalul Egnos, care are o precizie de 40 cm. SF1, al doilea tip de semnal, are o marja de eroare de +/- 20 cm si e recomandat cand se fac lucrari de pregatire a terenului.

Pentru o acuratete mai mare avem semnalul SF2, care are o marja de eroare de +/- 8-10 cm, insa pentru acesta fermierul plateste o anumita suma lunara, ca un fel de abonament, deoarece echipamentele folosesc date de la niste sateliti aditionali.

Insa precizia de top este data de sistemul RTK de navigatie prin GPS. Acest echipament ofera date despre cinematica tractorului in timp real, cu o precizie de +/- 2-3 cm, dar pentru asta trebuie achizitionat aditional un receiver care se monteaza fie in camp pe un trepied, fie deasupra silozurilor fermierului’.

Plictisitor de performant La testarea in camp a tractorului cu sistem GPS, cand l-au vazut pe tractorist cum, in loc sa-si tina picioarele pe pedale si mainile pe volan, s-a apucat sa rasfoiasca o revista, o parte din fermierii prezenti l-au deplans: ‘Nu se plictiseste acolo sa stea un hectar?

Ce, sa blegesti fara sa faci nimic? Mai bei o rachie, o bere rece ceva, ca doar tractorul are frigider’. Veteranii ogoarelor s-au vazut cu ochii mintii din nou in campul muncii: ‘Asta e pentru noi, astia cu parul alb, de la 60 de ani in sus.

Pai si-asa stai acasa moaca pe sub nuc la umbra. Asa, iaca stai in tractor si lucri si aia tineri – la mare, la distractie’. Egalitatea femeii cu barbatul a inaintat cu inca un pas: ‘Iti iei nevasta, o pui pe scaun, ii dai telefonul mobil, dai bice la tractor si ii spui muierii sa te cheme daca e vreo preoblema, ca sa vii sa repari’.

Tractoristii de la celelalte ferme au suspinat: ‘El supravegheaza asa numa, da’ pentru un tractorist adevarat e obositor. Dupa o zi intreaga de semanat, in care te tii cu atentia concentrata ca randurile sa fie perfect drepte, iesi din cabina tehui’.

Tractorul care da SMS-uri si trimite stapanului e-mail Pentru o mai buna coordonare logistica a fermelor, din martie 2009 John Deere va lansa echipamentul JDLink, care inzestreaza tractorul cu abilitati de comunicator.

Acesta il va anunta pe fermier prin SMS si e-mail in clipa cand e scos pe poarta garajului, de indata ce isi termina treaba pe parcela si cand are programata urmatoarea revizie tehnica.

Ca intr-un joc de strategie, e-mailurile vor contine si imagini din satelit cu pozitionarea exacta pe parcela a fiecarui tractor in cadrul fermei si viteza lor de inaintare: ‘Viteza reprezinta un indiciu important. Daca tractorul merge pe parcela cu 7 km/ora inseamna ca praseste, dar daca are 40 la ora, e semn ca se deplaseaza de la un ogor la altul.

Iar daca tractorul stationeaza in timpul pauzei de masa o ora in loc de 30 de minute, e un indiciu ca probabil tractoristul in loc sa fie la munca, s-a lungit sa traga un pui de somn’, explica Vasile Nica. Insa cel mai important – sistemul de monitorizare va masura la fiecare ora cantitatea de motorina din rezervor.

Daca de la o ora la alta volumul de combustibil scade brusc, e semn ca tractoristul l-a sustras, asa ca tractorul il paraste imediat la fermier printr-un SMS. La o ferma de 1000 hectare GPS-ul se amortizeaza intr-un an In tara, pe langa ‘tractorul robot’ de la ferma de 2.100 hectare din Timis, mai sunt inca 10 fermieri care au achizitionat pana in prezent pentru tractoarele lor sistemul Autotrac.

Acesta e un echipament GPS mai ieftin, care permite tractorului sa mearga singur in linie dreapta, insa la capat de rand tractoristul trebuie sa puna mana pe volan si sa faca manevrele de intoarcere, care nu-i reusesc aproape niciodata din prima, ceea ce face ca terenul arabil de la capetele parcelei sa fie tasat de trecerea cu rotile tractorului de prea multe ori prin acelasi loc.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.