Oceanele si marile ocupa 71% din suprafata Pamantului si, in plus, detin o resursa inepuizabila: valurile. Trei tari europene deruleaza deja programe pentru exploatarea acestei resurse alternative: Portugalia, Scotia si Marea Britanie.

Portugalia intentioneaza ca pana in 2009 sa instaleze 28 de centrale care sa produca 72,5 MW iar anul acesta a si dat in folosinta primul generator: la cinci kilometri de tarm a fost instalat dispozitivul Pelamis, dupa numele vechi al sarpelui de mare.

Acesta pluteste la suprafata marii, unde capteaza energia valurilor si trimite curentul produs catre plaja Aguacadoura, la nord de Porto. Un singur generator poate asigura curentul electric pentru 5000 de gospodarii.

Guvernul scotian a inceput de anul trecut sa finanteze cu patru milioane de lire sterline cea mai mare ferma de energie marina din lume, care in 2010 va asigura pana la 10% din necesarul electric al tarii. in 2001, un raport privind resursele regenerabile ale Scotiei a estimat ca valurile si mareea pot asigura energie de pana la 21,5 gigawati.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.