Asigurarea de sanatate reprezinta un pachet de servicii sociale menite sa protejeze asiguratii de costurile serviciilor medicale care cuprind:

  • – retete compensate si gratuite;
  • – consultatii gratuite la medicul de familie si la medicul specialist;
  • – bilete de trimitere eliberate de medicul de familie;
  • – analize medicale, medicamente;
  • – materiale si dispozitive medicale;
  • – servicii sanitare diverse.

Asigurarile sociale de sanatate functioneaza ca un sistem unitar si sunt obligatorii conform Legii nr. 95/2006, art 208, alin 3.

Orice persoana fizica sau juridica de pe teritoriul Romaniei are libertatea sa incheie asigurari sanatateobligatorii si/sau facultative cu o casa de asigurari la alegere. Prin contributia la plata unei asigurari de sanatate, se formeaza Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Alegand furnizorul de servicii de sanatate dorit, concurenta de pe piata serviciilor medicale este una libera, fara constrangeri.

Orice persoana are obligatia sa se asigure, cu exceptia persoanelor asigurate fara plata contributiei. In baza principiului subsidiaritatii, persoanele sanatoase platesc pentru persoanele bolnave.

Sistemul de asigurari sociale de sanatate urmareste:

  1. a) protejarea asiguratilor fata de costurile serviciilor medicale in caz de boala sau accident si
  2. b) asigurarea protectiei asiguratilor in mod universal, echitabil si nediscriminatoriu in conditiile utilizarii eficiente a Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

 

O privire de ansamblu asupra sistemului de sanatate din Romania

In Romania, sistemul de sanatate a luat nastere in 1997 prin Legea nr. 145. Aceasta lege a suferit numeroase modificari, iar in 2002, aceasta a fost abrogata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 150.

In prezent, asigurarile sociale de sanatate sunt reglementate in baza Titlului VIII al Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, lege prin care a fost abrogata O.U.G. nr. 150/2002.

Sistemul de sanatate bazat pe asigurarea de sanatate a fost adoptat intaia oara in Germania la sfarsitul secolului al XIX-lea. El vizeaza strangerea de venituri prin contributii obligatorii si diverse modalitati de redistribuire si alocare a fondurilor in sistemul de sanatate. Noul sistem incearca sa ofere cetatenilor servicii medicale superioare, dar scopul suprem este preventia si mentinerea starii de sanatate a populatiei.

 

Cine are dreptul la o asigurare de sanatate?

Beneficiar al unei asigurari de sanatate este orice persoana din Romania, de cetatenie romana sau de alta nationalitate domiciliata in Romania sau care a primit dreptul de sedere temporara in tara noastra. Asigurarea medicala obligatorie se poate incheia direct sau prin angajator. Casele de asigurare au obligatia sa incheie contracte de asigurari sociale de sanatate in decurs de 12 luni de la data emiterii ordinului 345/2006 de catre presedintele CNAS. O data incheiat, contractul de sanatate se transfera de la un angajator la altul, daca raporturile de munca se schimba.

Potrivit art. 219 din Legislatie, asiguratii sunt obligati sa se inscrie la un medic de familie, sa achite contributia datorata fondului si coplata si sa prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative care atesta dovada de asigurat. In caz contrar, serviciile medicale regasite in pachetul cadru-minimal trateaza doar situatiile de urgenta. Din aceasta categorie fac parte procedurile chirurgicale majore, bolile cu potential endemo-epidemic, monitorizarea gravidelor si a lauzelor, serviciile de planificare familiala si programele de imunizare nationale.

Deoarece sanatatea este prioritara, UE a pus problema redimensionarii bugetelor serviciilor de sanatate, incercand gasirea unor solutii care sa asigure accesul universal la ingrijirea medicala, prin reducerea cheltuielilor, fara a reduce calitatea serviciilor si accesul la acestea.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.